Jaarboek 2015 voor 761 intekenaars

Tijdens het tentoonstellingsweekend van 10 en 11 oktober 2015 mogen de intekenaars hun jaarboek 2015 komen afhalen in Tempelhof. Ons 37e jaarboek omvat 250 bladzijden en is geïllustreerd met 257 foto’s.

  • Paul Smit maakte een studie over de Kempense gestoken neusdoek van zijn betovergrootmoeder en beschrijft de verzameling neusdoeken van Heemkundig Museum Tempelhof.
  • In november 2014 overleed erebestuurslid Maria Van Loco. We wijden een in memoriam aan haar en Ludo Dierckx voegt er een kwartierstaat aan toe. Maria was gekend als onderwijzeres aan de voormalige meisjesschool en had een bijzonder muzikaal talent.
  • Vlimmeren telde in zijn geschiedenis twee windmolens en één maalderij. Jan Oostvogels ging op zoek naar de molenaars in ‘de Peperbus’ en die van ‘Verheyens molen’ en vertelt het verhaal van de ‘Maalderij Gebroeders Rombouts’.
  • Bij meerdere gelegenheden kon u al kennismaken met onze tentoonstelling ‘Post van het front in 1914-1918’. Onder dezelfde titel ver-tellen wij u in ons jaarboek over deze selectie van briefkaarten van frontsoldaten, krijgsgevangenen en geïnterneerden uit WO I, verzameld door Karel Van Nyen.
  • Francine Meeusen en Jan Oostvogels vertellen hoe Suska Bluekens en haar man Rik Maegh leefden aan de Ketsenberg in Vlimmeren. Ludo Dierckx voegt er een kwartierstaat van hun dochter Maria Maegh aan toe.
  • Leo Dignef stelt u de volkse figuren Jan Sintjoor en Make voor. Jan was grafdelver in Beerse en samen met zijn vrouw ‘Make’ haalde hij het stoeltjesgeld op in de Sint-Lambertuskerk.
  • Louis Cuylaerts vertelt het wedervaren van August Mostmans, die in 1915 als oorlogsvrijwilliger naar het front trok en een dagboek bijhield.
  • De familie Van Cleuvenbergen bewaart de militiedocumenten van hun overgrootvader, Frans De Locht, die 120 jaar geleden als loteling naar het leger ging. Leo Dignef doet het relaas van de loting en van de militaire dienst in die tijd.
  • Jan Oostvogels zet de vogelkundige kring De Goudvink Vlimmeren in de kijker, die in 2014 zijn 50-jarig bestaan vierde.
  • Leo Dignef en Jos Helsen verduidelijken waarom vele dorpen en steden in heel Europa tijdens en na de Eerste Wereldoorlog noodgeld uitgaven. In de collectie Karel Van Nyen vonden we 1058 biljetten. Een selectie daarvan geeft een beeld van de creativiteit van de toenmalige drukkers.

Ons Jaarboek 2015 is ook zonder intekening tegen € 19 (+ € 3 voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij alle bestuursleden. U kunt intekenen voor jaarboek 2016 bij afhaling van uw jaarboek 2015 in oktober of door storting van € 19 (+ € 3 verzendingskosten buiten Beerse-Vlimmeren = € 22) op rekening BE19 3200 3562 2312 van A. Prinsen, De Vlierbes, Vrijwilligersstraat 29, Beerse, met de mededeling “jaarboek 2016”. Voor buitenlandse stortingen moet u ook de BIC-code BBRUBEBB vermelden.