27 april 2014 – Erfgoeddag

De diensten voor toerisme en erfgoed van Beerse en Vosselaar, samen met de heemkundige kringen De Vlierbes en Adriaen Ghys, slaan op zondag 27 april de handen in elkaar voor een grenzeloze erfgoeddag met als thema “Grenzeloos”.

Pastoors zonder grenzen

Via een uitgestippelde route fiets je langs de pastorieën van Beerse en Vosselaar. Wist je dat beide gemeenten tot 1776 maar één pastoor hadden? Aan de witherenpastorie in Beerse en aan het Hof in Vosselaar kan je de geschiedenis van de pastorieën lezen.

Om 11.30 uur en om 14 uur geeft gids Jasper Bijnen aan het Hof toelichting bij de geschiedenis van het gebouw (inschrijven is niet verplicht). Tijdens de fietsroute krijg je heel wat interessante heemkundige verhalen en weetjes mee. Je passeert op deze fietstocht ook langs de cultuurmarkt in Vosselaar en de tentoonstelling ‘Watt!?’ in Beerse, waar je iets kan drinken of eten. Vanaf begin april vind je de fietsbrochure in de bibliotheken en gemeentehuizen van Beerse en Vosselaar en op 27 april aan de stopplaatsen.

Watt!? Grenzeloze elektriciteit

In GC ’t Heilaar organiseert de dienst Cultuur samen met De Vlierbes en Eandis een interactieve tentoonstelling over elektriciteit. GC ’t Heilaar is gevestigd in een oud magazijn van de Provinciale Elektriciteitsdienst (PED), die 90 jaar geleden werd opgericht. Nu voorziet de elektriciteitscentrale in noodenergie voor Beerse en een groot deel van de Kempen. In 1924 werd aan onze inwoners nog gevraagd om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken, nu is dat verhaal helemaal achterhaald. De tentoonstelling ‘Watt!? Grenzeloze mogelijkheden, grenzeloos verbruik?’ is open van 10 tot 18 uur (en na Erfgoeddag nog tot 20 juni tijdens de kantooruren van 9 tot 16 uur).

Opening toeristisch seizoen en cultuurmarkt

Toerisme Beerse heet je in GC ‘t Heilaar welkom in zijn streekcafetaria, waar je kan genieten van streekproducten zoals Beers Vlierke, Flodderbier en Kleidabberpralines. Toerisme Vosselaar schenkt op de cultuurmarkt in Vosselaar het ‘Vosselaers Drupke’. Op de cultuurmarkt in en rond het gemeentehuis van Vosselaar stellen de plaatselijke verenigingen van 13.30 uur tot 18 uur hun werking voor. De ‘grenzeloze’ fietsroute leidt je langs alle activiteiten van de Erfgoeddag.