Maria Donckers overleden

Op 31 januari 2012 overleed Maria Donckers op 97-jarige leeftijd in het Onze-Lieve-Vrouwerusthuis te Beerse. Zij was de weduwe van erebestuurslid Jos Geerts. Maria Donckers werd in Beerse geboren op 30 juni 1914. Zij was een dochter van aannemer en brandweercommandant Vic Donckers (Beerse 1872-1950) en Cornelia Koks (Merksplas 1878-Beerse 1949), die in het café op de hoek van het Kerkplein en het Gemeenteplein woonden. In 1935 huwde zij met Jos Geerts (Beerse 1907-1987). Jos en Maria gingen aan het Gemeenteplein in de woning naast het café wonen. Zij kregen vier dochters: Els, May, Greet en Riet.

Jos Geerts werd onderwijzer aan de gemeentelijke jongensschool aan de Schoolstraat en was er schoolhoofd van 1962 tot 1967. In 1978 was hij medestichter van onze heemkundige kring. Hij werd een van de meest productieve auteurs voor de jaarboeken van De Vlierbes. Hij overleed in Beerse op 79-jarige leeftijd in 1987. Na zijn overlijden bleef Maria trouw de activiteiten van De Vlierbes volgen. Enkele kinderen en schoonkinderen namen bestuursfuncties in onze kring op. Frans Sprangers, echtgenoot van Greet Geerts, was secretaris van De Vlierbes van 1991 tot 2007; Ludo en Riet Mampay-Geerts zijn bestuursmedewerkers.

Bijzonder mooie herinneringen heeft het bestuur aan de gastvrijheid van Maria Donckers. Vele jaren na elkaar sloeg De Vlierbes op 31 december zijn tentje op aan de voordeur van de woning Geerts-Donckers om er peperkoek uit te delen aan de nieuwjaarszangers. Ondertussen bakten Maria en haar dochters wafels en zetten zij koffie. Verkleumd van de kou lieten de bestuursleden van De Vlierbes zich in hun tentje aflossen om zich bij Maria aan de kachel op te warmen en om te genieten van de lekkernijen.

Hartelijk dank, Maria, voor je gulheid en je vriendschap. Het bestuur van De Vlierbes biedt aan de kinderen, klein- en achterkleinkinderen zijn innige deelneming aan.